top of page
Search
  • Writer's pictureIndividual

Οι δημιουργοί του brand Individual σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Paramano.gr.

Updated: Oct 3, 2023


*Επιμέλεια συνέντευξης Νίκος Αλιάζης.

Ταλέντο, ταυτότητα, διάρκεια. Τα συστατικά της επιτυχίας ενός εκ των πιο επιτυχημένων ελληνικών brands. Ο λόγος για το Individual. Η Αρετή, η Βανέσα και η Αγγελική ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα brand πρότυπο. Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 2013 και πλέον σήμερα οι δημιουργίες τους έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Είναι το λιγότερο που αξίζει για το brand, αλλά και για τις ίδιες, καθώς εκτός από ταλαντούχες είναι και υπέροχες σαν προσωπικότητες. Γιατί καμιά φορά το ταλέντο και η επιτυχία, εμένα προσωπικά δε μου λέει κάτι, αν δε συνοδεύεται από ευγένεια και σεβασμό απέναντι στον άλλον. Δε θέλω να σας κουράσω, ας γνωρίσουμε μαζί τις δημιουργούς ενός εκ των πιο επιτυχημένων brands της Ελλάδας.

IndiΓια να γνωριστούμε καλύτερα ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για εσάς…

Το Individual ιδρύθηκε το 2013 όπου σχεδιάστηκαν οι πρώτες δερμάτινες τσάντες από εμένα (Αρετή) και τη Βανέσα. Αφού σπουδάσαμε και εργαστήκαμε ως οικονομολόγοι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της κρίσης μας οδήγησαν στο δημιουργικό κομμάτι, που τελικά όπως αποδείχτηκε το είχαμε έμφυτο. Οι ρίζες του brand όμως τοποθετούνται τη δεκαετία του ’90 όταν σχεδιαζόντουσαν αποκλειστικά δερμάτινες ζώνες από την Αγγελική. Η ίδια έφερε στην τότε αγορά μια τάση, που μέχρι τότε δεν ήταν πολύ γνωστή στην Ελλάδα, το country και boho style. Σήμερα μετά από σχεδόν μια δεκαετία η ομάδα μας έχει μεγαλώσει, το Individual έχει επεκτείνει την ποικιλία των προϊόντων του και μετράει πάνω από 80 τοποθετήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το brand είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Πόσο εύκολο είναι να έχετε ένα κοινό όραμα και μια κοινή άποψη για τις κινήσεις του brand;

Για εμάς ήταν αρκετά εύκολο από την πρώτη στιγμή μιας και έχουμε κοινή αισθητική, κοινό τρόπο σκέψης και κοινές επιθυμίες για την πορεία του brand. Μπορούμε να πούμε ότι η μία συμπληρώνει την άλλη. Πέρα από το σχεδιαστικό και δημιουργικό κομμάτι η κάθε μία από εμάς έχει αναλάβει αρμοδιότητες, που μας ταιριάζουν και συμβάλλουν στην καθημερινή ομαλή λειτουργεία της εταιρείας.

Ξεκινήσατε το 2013, μια χρονική περίοδο με οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα σας και ποιες συνεχίζετε να συναντάται;

Πάντα πιστεύαμε πως αν θες κάτι πολύ και το αγαπάς θα βρεις τους τρόπους να το υλοποιήσεις. Ένα επιχειρηματικό εγχείρημα θέλει θάρρος, γιατί υπάρχει ρίσκο αλλά αν δεν ρισκάρεις δεν εξελίσσεσαι, μένεις στάσιμος στην ασφάλεια σου που πολλές φορές είναι ουτοπική, καθώς καμιά εργασία δεν σου εξασφαλίζει τη μονιμότητα και τη διαρκή επιτυχία. Η μεγάλη πρόκληση για κάθε νέο δημιουργό είναι να ξεχωρίζει για τα προϊόντα που σχεδιάζει, να είναι αναγνωρίσιμα από το κοινό και το brand του να συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία κατά την πάροδο των χρόνων.

Στο σχεδιαστικό κομμάτι νιώθαμε αυτοπεποίθηση από την πρώτη στιγμή, καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το κοινό, που φοράει τα σχέδιά μας, δημιουργήσαμε από την αρχή ένα trend που χαρακτηρίζεται από χειροποίητα δερμάτινα αξεσουάρ με μεταλλικά στοιχεία κάτι που δεν υπήρχε ειδικά στο κομμάτι της τσάντας. Το 2013 όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε χειροποίητες τσάντες επιλέξαμε να εστιάσουμε στο συνδυασμό δέρματος, χειροποίητης ραφής και μεταλλικών στοιχείων επειδή μας άρεσε πολύ αισθητικά και όχι επειδή υπήρχε κάποια τάση εκείνη την περίοδο.

Όντας σίγουρες λοιπόν, για τα σχέδια μας μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες δυσκολίες προκύπταν και θα προκύπτουν από το άγχος και την ανασφάλεια που προκαλούν καταστάσεις, που δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε με το ταλέντο σου ούτε με το όραμα σου. Τότε ήταν η οικονομική κρίση, τώρα είναι ο covid και στο μέλλον θα είναι κάτι άλλο. Επιστρατεύουμε πάντα όμως τη θετική μας ενέργεια και προχωράμε μπροστά.


Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα συλλογή για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2022.

Η συλλογή είναι εμπνευσμένη κυρίως από τις δεκαετίες των 60s και 70s και την απελευθερωτική διάθεση εκείνης της εποχής. Πιο συγκεκριμένα στις τσάντες θα δείτε σχέδια σε πιο retro chic style και στις ζώνες έντονα μεγάλα μεταλλικά στοιχεία, πολύχρωμες πέτρες και κεντημένες χάντρες που επιδιώκουν να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα εκείνης της περιόδου με μια πιο σύγχρονη πάντα προσέγγιση. Το όνομα της Συλλογής είναι “INNUENDO” από το ομώνυμο τραγούδι και album των Queen. To περιεχόμενο των στίχων προσκαλεί τον καθένα από εμάς να ελευθερώσει τον εαυτό του και να γίνει οτιδήποτε θα μπορούσαμε να είναι. “You can be anything you want to be Just turn yourself into anything you think that you could ever be, be free”.


Τι όνειρα έχετε για το brand σας;

Πραγματική και διαρκή επιτυχία, ότι δηλαδή ονειρεύεται κάθε δημιουργός, και προκύπτει μόνο μέσα από σκληρή δουλειά και δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα. Αυτό σημαίνει πως θα δεις μια γυναίκα να φοράει ένα αξεσουάρ από τις συλλογές μας και θα πεις: «Είναι Individual». Η αναγνωσιμότητα και η συνεχής προτίμηση των δημιουργιών μας είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς.


Τι θα συμβουλεύατε κάποιον/α που θέλει να ασχοληθεί με τη μόδα;

Το σημαντικότερο όλων είναι το brand που θα δημιουργήσει να έχει αξίες και να χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και γνησιότητα. Για να έχει διάρκεια στο χρόνο ένα brand θα πρέπει το προϊόν από το οποίο αντιπροσωπεύεται να έχει ταυτότητα και να διαφοροποιείται από τα ήδη υπάρχοντα. Τηρώντας αυτές τις προϋποθέσεις στη συνέχεια ακολουθεί η εμπιστοσύνη του κοινού και η αφοσίωση.


Τι θεωρείται ότι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει και σας καθιστά ώς ένα εκ των πιο επιτυχημένων brand στην Ελλάδα;

Στο Individual η μόδα συναντά την τέχνη. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, καθώς είναι 100% χειροποίητο, όπως ακριβώς κι ένα υπογεγραμμένο έργο. Έτσι προέκυψε και το brand name, “Individual”. Η πρωτότυπη χειροποίητη εξωτερική ραφή σε συνδυασμό με ιδιαίτερες μεταλλικές λεπτομέρειες είναι αυτά που ξεχωρίζουν τα σχέδια μας και τα καθιστούν αναγνωρίσιμα από το κοινό. Κύρια αρχή μας είναι η καινοτομία στο σχεδιασμό και η δημιουργία sustainable προϊόντων. Τέλος, σε ένα κόσμο που προτιμάει να μιμείται επιμένουμε και παραμένουμε ένα brand αυθεντικό. «Βάζεις κάτι αυθεντικό, παίρνεις κάτι αυθεντικό».


61 views0 comments

Comments


bottom of page